Stark rygg

En stark och rak rygg är grunden till att hela kroppen ska må bra. Ryggraden med dess muskulatur bär upp hela kroppen och fungerar inte den som den ska påverkar det hela kroppen negativt. Det gäller att vara mån och sin rygg och stärka den, så att den håller livet ut. En frisk och stark rygg hjälper dig att prestera bättre och orka med alla vardagssysslor, en stark rygg påverkar hela kroppen i positiv riktning.

stark ryggSmärta och värk

Det som är viktigt att tänka på är att se kroppen som en helhet. Har du ofta värk i exempelvis benen kanske grundproblemet inte sitter där utan det kanske är ryggen som krånglar. Samma gäller för armar, händer och fingrar. Upplever du att du ofta är kall om händerna, kanske domnar i vissa fingrar ibland, kan problemet sitta högre upp. Lider du av några sådana problem är det bra att ta hjälp att utreda problemen innan du börjar med din träning, för att inte träningen ska ge en negativ effekt. Då kan en naprapat vara till god hjälp. De behandlar nämligen hela kroppen och ser till kroppen som en helhet. På naprapatiska.se kan du läsa om vilka tillstånd en naprapat behandlar och på deras sajt kan du även läsa om vad naprapati är och vilka effekter det ger. Genom att få hjälp med smärtan skapar du goda förutsättningar att få ett bra resultat av din träning.

Träning

 I en artikel i womenshealth.se finns en bra artikel med många bra övningar att använda för att stärka upp ryggen, axlarna och höfterna. Fokus är på att stärka upp hela baksidan för att få en bättre hållning och en starkare och friskare rygg. Något som är bra då är att göra övningar som tränar hela kroppen. Kroppen är en helhet och det hjälper inte att ”punktträna” vissa delar utan det gäller att bygga upp hela kroppen för att den ska kunna fungera på bästa sätt. Däremot kan man lägga fokus på vissa delar av kroppen och det som är fokus på idag är baksidan, det vill säga baksida rygg, axlar och höfter. I artikeln hittar du konkreta träningstips framtagen av personliga tränaren Linus Johansson.

Det som är viktigt att tänka på är att det krävs kontinuitet på träningen, det gäller att träna ett par gånger i veckan en period för att se och känna resultat. Det är bättre att träna fler gånger på kortare tid än tvärt om. Kroppen behöver tid för att bygga upp muskler och för att du ska lära dig att göra övningarna på bästa sätt.  När du väl kommer in i träningen och får den att flyta på kommer det att bli en naturlig del av din vardag.