Träning och motion

En annan av hälsans grundpelare är träning och motion – med betoning på motion som grundpelare. Om man sköter kosten alldeles exceptionellt så kan man utan motion hålla bra kontroll på till exempel sin vikt och kroppens fettprocent och så vidare. Men faktum är att för att vi ska må riktigt bra så behöver vi även ett visst mått av träning. Därför kommer här våra bästa tränings- och motionstips.

Skaffa rätt utrustning

TräningOavsett vilken typ av motionsform det handlar om så kommer du att behöva någon form av redskap eller utrustning. Vårt tips är att du införskaffar ordentliga prylar direkt. Ska du ha ett par löpardojor, lägg då några kronor extra och du kommer att få en bättre löpupplevelse och du kommer få ett par skor som håller längre. Bra skor kan du hitta i de flesta sportbutikerna. Det är bra att köpa skor med bra dämpning om du till exempel ska ut och springa på hårda underlag men glöm inte att hitta rätt modell till din fot, alla har vi olika fotvalv och kliver olika på fotsulan. Har du kanske pronerade eller supinerade fötter så måste du välja en sko som är anpassad efter detta. Ska du köpa gymutrustning eller något tillbehör för din träning så kan vi varmt rekommendera Gymkompaniet.se som faktiskt har det allra mesta du kan tänkas behöva till din träning.

Gå inte ut för hårt

Om du är ovan att träna och tänker dig att börja, ja då vill det till att du också låter det ta sin tid att komma igång. Vad som menas med detta har ett ganska enkelt svar. När kroppen inte är van vid träning så kommer den att göra motstånd och det blir riktigt jobbigt att hålla igång. För att man då inte snabbt ska ledsna och lägga ner sin motionsverksamhet så är det en stor fördel att skynda långsamt som det så fint heter. Till en början behöver man inte låta det vara så värst jobbigt. Kom ihåg att alla former av motion är bra motion. Du kan med fördel börja med en 30 minuters promenad eller löptur om dagen för att komma igång, det är en stor hälsovinst för hjärtat och för sinnet. Det räcker med en halvtimme om dagen för att må bättre och det blir lättare att motiveras till att öka på sin tid och sitt resultat.

Gör rätt direkt

Många, kanske framförallt unga killar som börjar på gym, har en förmåga att vilja prestera över sin förmåga. Man vill inte vara den som lyfter minst i gänget eller på gymmet. Därför händer det ofta att man lastar på på tok för tunga vikter och riskerar således att skada sig. När vikterna är tyngre än man förmår så kommer man att vara tvungen att utföra övningen på något annat sätt för att till exempel få upp skivstången. En klassiker skivstångscurl för bicepsträning. Är det för tungt så kan man se att den som lyfter ofta lutar ryggen bakåt och lyften blir snarare ryckningar än en väl genomförd repetition. Många glömmer också att värma upp sina muskler ordentligt innan de börjar lyfta vilket är som bäddat för skador i längden.

Kombinera träningsformer

Att bara träna en och samma form hela tiden är inte lika effektivt som att variera träningen, det bästa är att träna både kondition och styrka. Man brukar ofta rekommendera att man tränar minst 30 minuter vid varje tillfälle, när man motionerar är det även bra att variera intensiteten från dag till dag. Det gäller att hitta en träningsform som man trivs med för att lättare kunna motivera sig att fortsätta.

Ta vilodagar

När man tränar bryter man faktiskt ned musklerna för att kroppen ska bygga upp dem igen men större och starkare, men den effekten tar plats först när man inte tränar. Desto hårdare man tränar, desto viktigare blir det att man har dagar då man avstår helt från alla typer av träning. Elitidrottare har ofta en vilodag varje vecka, en nybörjare bör därför ha flera dagar. Detta behovet kan öka även beroende på hur fysiskt krävande vardagen är i övrigt.